Kouzlo podkrovního bytu

Skryté kouzlo, světlo a slunce

Bydlení pod střechnou poskytuje vedle jasně definovaných možností i věci neměřitelné, osobní, pocitové, které mohou být pro jednoho neocenitelnou hodnotou a pro druhého cetkou. Žití v šikminách střechy je samo o sobě zvláštností s osobitým kouzlem, v historických budovách se zase při určitém způsobu adaptace objevuje neopakovatelný genius loci. Možnost volby míry denního osvětlení (mírou prosklení nebo stínícími prostředky), rozptýlené denní světlo, možnost pohledu na nebe uprostřed města – denního se sluncem nebo nočního s hvězdami – k nim rovněž bezesporu patří.

Vytvořit atmosféru

Otevřený prostor, v němž člověk bydlí, vnáší otevřenost a schopnost velkorysého vnímání reality také do mezilidských vztahů.
„Správné světlo je v podkroví obrovským přínosem. Dokáže vyzdvihnout krásu krovu, zajímavě osvětlit trámy, zkrátka vytvořit dokonalou atmosféru“.
V bytě by měly být všechny typy lamp. „Kromě hlavního osvětlení bychom měli vytvořit i nepřímé světlo pomocí bodových světel nebo lamp, u kterých lze nastavit směr světla, osvětlit jimi dominantní část krovu apod.“ vykládá.
Další otázka je, jak využít prostory, pod kterými se kvůli zešikmení nedá chodit, ani se pod ně nevejde solitérní nábytek. „jednou z možností je zastavět je úložným nábytkem, který se nechá vyrobit na míru. Ale to lze doporučit pouze v místnostech, kde je to nezbytně nutné. Ačkoliv je totiž, funkčně nevyužíváme, opticky prostor působí odlehčeným dojmem. A protože šikmé stěny nedovolí zavěšení obrazu, lze využít tato volná místa pro vystavení sošky, vázy nebo jiného uměleckého předmětu.“

Kvalitní posezení

Další v pořadí byl nábytek vhodný do podkroví. „V určité části půdního prostoru vždycky získáme standardní výšky a rozměry“, předesílá architekt a vysvětluje. „Je třeba vycházet z dispozičního řešení. Hodnota podkroví spočívá v zajímavosti krovu. Ideální je, když prostor zůstane nerozdělený a architektonicky vyniknou rozmanitosti a malebná zakoutí, která v běžném bytě nenajdete“.
V prvé řadě architekt doporučuje investovat do kvalitní sedací soupravy, která rozlehlému prostoru dominuje a určuje jeho základní hodnotu. „Ideální jsou nadčasové tvary a potahová látka, které přímé slunce (pokud je mu vystavena) nevadí“, vysvětuje. „Atypickým místnostem sluší solitéry. Samostatné prvky, které na sebe poutají pozornost. V podkroví musíme stejně počítat s tím, že většinu zařízení je třeba nechat vyrobit na míru. Což může být přínosem, protože nábytek je originál, a navíc materiálově i tvarově odpovídá představám klienta.“

Naše firma je na základě spolupráce s realizační firmou v oblasti interierů schopna poskytnout pomoc při zabydlování půdních prostor a podkroví.